
Stålindustrin har länge varit en av världens största källor till koldioxidutsläpp. Nu har ett företag i Colorado, USA, utvecklat en metod som sänker temperaturen för järnframställning från 1 600 °C till 60 °C. Genom att använda förnybar energi minskar deras process både utsläpp och resursbehov, och kan bana väg för en bättre stålproduktion.
Företaget Electra i Colorado, USA, har utvecklat en metod för att framställa järn på ett sätt som kan bidra till att minska utsläppen under stålproduktion, i jämförelse med mer traditionella metoder. Till skillnad från processer som kräver temperaturer på upp till 1 600 °C – ofta genom att använda fossila bränslen – behöver Electras metod enbart 60 °C. Den låga temperaturen öppnar upp för möjligheten att utnyttja förnybar energi som vind och sol i stället, vilket minskar processens miljöpåverkan.
Metoden bygger på en elektrokemisk hydrometallurgisk process, det vill säga elektricitet och kemiska reaktioner (väldigt förenklat), som är både flexibel och effektiv. De har även hittat sätt att använda järnmalmer med låg järnhalt, vilket såklart är en positiv utveckling för den globala bristen på järnmalmer med hög järnhalt.
Electra öppnade sin första pilotanläggning 2024 och samarbetar redan med stora aktörer inom stålindustrin i USA. Deras teknik kan få betydande påverkan, inte bara på utsläppen från stålindustrin utan också på industrins globala försörjningskedjor och beroendet av fossila bränslen.
Innovationer som dessa påminner oss om att aldrig sluta ifrågasätta om något kan göras bättre än det redan görs idag. Digiclean, som vi skrivit om tidigare, är ett liknande initiativ där en mjukvara för industriell rengöring har halverat CO2-utsläppen och minskat kemikalieanvändningen.
Läs hela artikeln här.