BNB

En produktdesign som gick viral

Med ett stort intresse för skapande och en svensk master i Industridesign gick Snehan Chakravarthis stol, som kombinerar arbete med vila, viral på Milano Design Week 2019. En design som var allt annat än lätt att ta fram. Idag tillverkar han sin produkt i Sverige – hållbart och med hög kvalitet.

Snehan Chakravarthi är född och uppvuxen på Indiens landsbygd. Ända sedan barnsben har han tyckt om att skapa och inspireras av designers och ingenjörer som tillsammans formar unika produkter. Efter att ha tagit sin examen i Informationsteknik 2018 flyttade han till Sverige för att söka en utbildning i design. Och trots att hans meriter egentligen inte räckte till för en master i Industridesign blev han ändå antagen till Lunds universitet tack vare en stark portfolio.

När utbildningen var slut startade Snehan sitt eget bolag för att fortsätta jaga drömmen om att bli en erkänd designer. Hans senaste produkt är en stol avsedd för både arbete och vila. Den är ett resultat av ett projekt han gjorde tillsammans med Ikea under sin studietid. Men idén föddes inte ur intet.

– Efter att ha ägnat oändligt många timmar åt att skissa på en ny möbel hade jag noll inspiration. Jag var missnöjd med precis varenda en av mina idéer, så jag stängde av datorn, samlade alla mina skisser i en hög och tog en mental paus. När jag satt där med stängda ögon kom jag på det – jag behövde en förvandlingsbar möbel som kunde låta stressade arbetare, precis som jag, ta en paus, berättar Snehan.

– När prototypen visades på Milano Design Week 2019 blev den viral. Det var först då jag verkligen kunde se idéns kommersiella potential.

Men resan till en färdig produkt var allt annat än spikrak.

– Jag var kanske lite för ambitiös när jag började med att ägna åtta månader åt att designa den finaste arbets- och vilostolen någonsin. För när det väl var dags att tillverka möbeln visade det sig att produktionskostnaden och försäljningspriset inte skulle matcha, vilket gjorde det omöjligt att driva det som företag.

Efter åtta till synes bortkastade månader hade Snehan inte råd att hålla företaget på fötter. Då bestämde han sig för att börja om processen med en helt ny design. Och med det stora intresset för den första prototypen kunde han säkra både förbeställningar och investeringar av den nya designen. Sedan dess har han jobbat tillsammans med flera företag inom produktutveckling för att skapa en prisvärd och kommersiell kvalitetsversion av sin möbel.

Och att tillverkningen hamnade just i Sverige var ingen slump.

– Entreprenörer i Sverige har tillgång till ett brett utbud av resurser som hjälper till att växa och expandera bolag. Det är en spännande resa att ta fram en produkt från grunden i ett land som Sverige. En resa som är bra för företaget vad gäller hållbarhet, kvalitet och marknadsföring.

Snehans största drivkraft som industridesigner är att få bidra till samhället med sina idéer. Och det var en speciell design som fick honom att inse just det. Vid en tidpunkt när han arbetade som volontär inom hemtjänsten såg han problematiken i att smidigt förflytta en patient från sin rullstol till sängen. Resultatet blev ett hjälpmedel som underlättade lyftet.

– Designers är bland de bästa problemlösarna i världen. Vi kombinerar kunskap från såväl ingenjörer som konstnärer, tillverkare och kunder. Slutresultatet blir nya produkter som faktiskt bidrar till något som människor behöver.

Om du var tvungen att byta liv med en kändis för en dag, vem och varför?
– Jag skulle gärna spendera en dag i Mark Zuckerbergs skor för att se hur någon i hans position använder sin talang för att skapa engagerande digitala upplevelser för människor över hela världen. Men om jag inte kan vara Mark för en dag skulle jag ”nöja mig” med en dag som Gautama Buddha.

Finns det något som inspirerar dig lite extra?
– Det finns ingenting jag tycker är så inspirerande som att se Elon Musk revolutionera raketbranschen och tysta alla nejsägare.

Om du fick vara designern bakom vilken produkt som helst i världen, vilken och varför?
– Då skulle jag vilja vara skaparen av de mest avancerade AI-drivna robotarna. Robotar som utvecklas att bli överlägsna oss människor. Jag skulle vilja se till att de visar både människans goda och dåliga dygder, men att de lär sig att ta efter de goda.

Brave New Business