FoU

Först i branschen med labb för metallanalys

Vi är specialiserade på svarvning av komplexa detaljer och jobbar framförallt med olika stålvarianter men även en hel del med mässing. Grundämnena i materialet ligger alltid inom ramen för materialspecifikationen, men det finns avvikelser som kan påverka verktygen i maskinerna negativt. Något som många inom branschen har märkt av men inte gjort något åt enligt Jens Ringborg, ansvarig för materialanalys på Gnosjö Automatsvarvning och huvudansvarig för satsningen:

– Det enda vi själva har gjort hittills är att klaga och byta verktygen oftare. Man har helt enkelt accepterat det. Med en materialanalys kan vi undersöka materialet i mikroskop för att hitta avvikelser genom att jämföra egenskaperna i det bättre och det sämre materialet.
Tanken är att bygga upp en kunskapsbank för att lära sig mer om materialen. På så vis kan vi styra processen bättre och bevara verktygen i maskinerna längre genom att alltid välja det material som är bäst för både produktion, maskin och slutresultat.

– Det handlar delvis om att öka vår egen produktivitet, men som i allt annat vi gör är hållbarhet och miljön ett stort fokus för oss. Om materialet är dåligt slits verktygen och då blir det mer skrot. Det vill vi undvika, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

Vi hoppas kunna genomföra och utveckla det här tillsammans med våra leverantörer som vi redan har en bra relation till.

– Drömscenariot är att vi tillsammans med våra leverantörer kan analysera och föra diskussioner kring det här under några år, för att sedan landa i tillräckligt tydliga riktlinjer som hela branschen kan ta del av. Men vi kan såklart inte garantera vad vi kommer få ut av det – det vet man aldrig när man testar något som ingen annan har gjort innan, säger Linda.

Och det är inte första gången som Gnosjö Automatsvarvning slänger sig in i något nytt och outforskat.
– Jag har aldrig hört om någon som har gjort det här innan, framförallt inte någon som håller på med skärande bearbetning. Men det har alltid varit viktigt för oss att driva utvecklingen framåt och våga testa för att hitta nya bättre tillvägagångssätt. Det är en stor del av oss och vår identitet, avslutar Linda.

Nyheter