Pressrelease

Gnosjö Automatsvarvning skjuter energitjuvar

På Gnosjö Automatsvarvning jagar man energitjuvar. Under hösten började man stänga av maskinernas standby-läge under helgerna och halverade elförbrukningen. Nu jagar Nicklas Lundh läckande tryckluft med laserpistol.

– Pistolen kostade naturligtvis en slant, men den har redan betalat sig. Jag har hittat två stora läckor och flera mindre små, säger Nicklas Lundh som är underhållsmekaniker på Gnosjö Automatsvarvning.

De två stora läckorna, en inne i en svarv och en under i en vattenavskiljare, beräknar Nicklas skulle kostat företaget runt 50 000 kronor per år med de höga elpriserna. Han har även hittat flera små läckor.

– Vi avsöker och justerar område efter område i fabriken. Jag börjar med att lokalisera eventuella stora läckor i en del av fabriken, för att sedan fokusera på de små.

Då hela fabriken ännu inte är avsökt finns det ingen siffra tillgänglig på hur mycket man kommer att spara på ett år. Men Nicklas berättar att vanlig liten tryckluftsslang som läcker kan pysa för flera hundra kronor per år. Det kostar både pengar och onödig energi.

– Just nu säkerställer jag att instruktioner och tillvägagångssätt finns tillgänglig så att fler än jag kan göra effektiv avsökning varje år. För det här är en rutin vi kommer att göra årligen.

För vd Linda Fransson är engagemanget hos medarbetarna att hitta energitjuvar mycket glädjande och viktigt.

– Jakten på tryckluftsläckage var Nicklas idé, och idén att stänga av maskinernas standbyläge över helgerna kom också från personalen. Det går inte att bli riktigt hållbar om inte de som är mitt i verksamheten tänker hållbart.

Kontakt:

Jens Ringborg, Renhet
Mail: jens@svarvning.nu
Mobil: 0370-33 32 50

Linda Fransson, VD Gnosjö Automatsvarvning
Mail: linda@svarvning.nu
Mobil: 0370-33 32 51

Press