BNB

Industrin är ingenting för mig!

När jag frågar de allra flesta är industrin ingenting för dem. Ett fenomen som jag tycker är väldigt spännande med tanke på hur medvetna vi är idag. Om jag främst pratar för min egen generation så är vi mer eller mindre uppvuxna med Google och en smartphone i handen. Det kanske är just därför jag tycker att det är lite extra konstigt att vi så ofta köper en negativ bild av industrin, rakt av, utan att undersöka den själva.

För mig är det tydligt att åsikter och tankar om industrin ofta kommer ur okunskap och fördomar. Ofta fördomar som lever kvar från långt tillbaka. Jag har full förståelse för att man litar på sina föräldrars omdöme. Det gör jag också, oftast. Men jag tycker ändå att det är lustigt att vi som faktiskt är medvetna om typ allt, och som dessutom bara är några klick bort från all information i hela världen, inte undersöker industrin närmre.

Och även om det inte var så länge sedan våra föräldrar, och mor- eller farföräldrar, satte sin fot i industrin för första gången så har det hänt massor sedan dess. Idag är industrin en ren och trevlig arbetsplats med en bra arbetsmiljö. Och svensk industri är dessutom med i toppen av världsledare i branschen.

Tänk om alla barn och ungdomar, och vuxna också för den delen, fick besöka en modern svensk industri på riktigt. Då tror jag att bilden av industrin som arbetsplats och synen på en karriär i branschen skulle se helt annorlunda ut.

En liknelse jag gillar är den som många brukar använda när de ska beskriva hur ren en nutida och modern industri faktiskt är. Faktum är att det på många arbetsplatser skulle gå att äta en middag, i vita kläder, sittandes på industrigolvet och ändå inte bli smutsig. Och även om det inte är helt sant – för det kan ju finnas grus och smutsiga fotavtryck på kontoret hos den modernaste reklambyrån också – så tycker jag att det säger en hel del. Industrin är inte vad många tror att den är.

För att inte tala om alla de karriärmöjligheter som finns inom industrin. Hur många gånger har vi inte fått höra att industrin är en tillfällig arbetsplats där man ”inte ska bli kvar” för det inte finns några utvecklingsmöjligheter. Det har i alla fall jag hört, både en och två gånger. Och jag tycker det säger en hel del. För det är verkligen inte vad industrin är. Det finns fullt av möjligheter både nationellt och internationellt. Med rätt utbildning är det inte heller omöjligt att få ett riktigt bra jobb direkt efter studenten.

Så jo, industrin är för mig. Och den är för dig också. Industrin är för alla som vill utvecklas och vara med och bygga ett konkurrenskraftigt Sverige. Att industrin är för alla betyder inte att alla borde jobba inom industrin. Du ska vara där du vill vara. Det ska alla. Men om du är osäker på vad du vill göra och är nyfiken på att undersöka fler karriärmöjligheter borde du kolla in industrin. För det finns garanterat en plats för dig.

~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!

Läs fler blogginlägg på Brave New Business

Mitt val att jobba i industrin

Teknik = ingenjör?

Jag utmanar dig att våga skryta!

Teknik, industri och design – den ultimata trion

Brave New Business