Ett perspektiv med erfarenhet
– Det finns fler sätt där man märker att företaget bryr sig om sina anställda. Vi jobbar på ett familjeföretag som inte plockar ut alla pengar, utan de investerar och låter pengarna ligga kvar i företaget.
Ola Davidsson var bara tonåring när han började jobba på Gnosjö Automatsvarvning. Idag är han produktionsansvarig för NC och kan vittna om hur företaget har utvecklats genom åren.
– Jag började här direkt efter nian. Eller egentligen började jag lite smått innan det och jobbade lite, pluggade lite. Men när jag gick ut nian började jag här på heltid. Så det är klart, jag har ju sett en del genom åren.
I början fick jag göra lite allt möjligt. Körde maskiner, körde truck, var på efterbearbetningen. Men det blev mer och mer kurvautomat, alltså en automatsvarv med kurvor som gör enkla bitar.
När de köpte in en NC-svarv fick jag gå över till att jobba med den. Då kunde vi börja göra mer avancerade bitar. Och det var verkligen början på en stor förändring. Hade någon kommit till mig med det vi tillverkar idag, och visat det för mig för 25–30 år sedan, hade jag stått som ett levande frågetecken. Så vi gick allt mer från kurvautomater till CNC och nu har vi bara en kurvautomat kvar.
Idel öra
– Idag är jag ansvarig för vår CNC-avdelning och ser till att vi får fram det som ska produceras. Med allt vad det innebär: planering, fördelning och olika beslut. Och trolla lite när det behövs. Framförallt har jag ju ett personalansvar också.
Det viktigaste är att kunna lyssna på personalen, tycker jag. Att de vet att de kan prata med mig och jag lyssnar på deras tankar och önskemål. Det behöver inte ens vara arbetsrelaterat, bara sådant som hjälper dem att trivas. Kan man gå till jobbet och trivas så gör man förmodligen ett bra jobb.
Ola Davidsson började på Gnosjö Automatsvarvning direkt efter nian.
Idag är han ansvarig för vår CNC-avdelning.
Framtid och rövarhistorier
– Ser man framåt och funderar på nya medarbetare som ska komma till oss i framtiden så ser jag gärna unga, nyfikna killar och tjejer som har huvet på skaft och har lärt sig en del i skolan.
Man behöver inte kunna allt, bara det finns ett intresse för att lära sig mer. Men om jag fick önska något vore det att skolorna och utbildningarna gav eleverna mer kunskap om mätning och att läsa ritningar. Annars blir det en väldigt lång startsträcka när de väl ska börja jobba. Själva maskinen kan man lära sig här, det är inga konstigheter. Det gjorde jag själv en gång i tiden. Jag var tonåring och de flesta som jobbade här var runt 18 år gamla. Ibland hade vi snöbollskrig inne i fabriken, det kanske märktes att vi inte var så gamla! En klassiker var också att limma fast någons träskor. Vi hade inte superlim så man fick anstränga sig och göra det över helgen så att det verkligen tog.
Miljötänk ute och inne
– En sak som Gnosjö Automatsvarvning alltid har varit tidiga med är hur man tänker och jobbar med miljö. Till exempel att vi har ett system för all olja så att vi kan återanvända den för uppvärmning och att vi har solpaneler och sådär.
Men jag tänker nästan ännu mer på hur man har gjort med miljön här inne också, arbetsmiljön. Från tunga lyft och dålig luft full av rykande olja till att alla maskiner har eget utsug, vi har traverser för material så att ingen behöver slita på sin rygg och så vidare. De här grejerna gör jättestor skillnad.
Trygghet och transparens
– Sedan finns det fler sätt man märker att företaget bryr sig om sina anställda. Vi jobbar på ett familjeföretag som inte plockar ut alla pengar, utan de investerar och låter pengarna ligga kvar i företaget. Det blir som ett skydd för oss som jobbar här. Vi klarar svängningar på marknaden, vi klarade lågkonjunkturen 2009 med i stort sett hela personalen kvar och vi har bättre förutsättningar än många andra i det rådande coronaläget.
Personligen känner jag en trygghet i det, och jag tror att de flesta här ute känner likadant. Det förstärks också av öppenheten som finns inom företaget. Vi har månadsmöten med alla anställda för att alla ska vara insatta i hur det går för oss och vad som händer.
Jag vet ju inte hur det är på andra företag eftersom jag aldrig har jobbat någon annanstans men jag kan jämföra med det jag hör från folk jag pratar med. Att de på sin höjd får veta att ”det går bra” eller möjligtvis om de har slagit något rekord i produktion eller försäljning. Medan vi får veta varje månad vad orderstocken är, hur det står mot budgeten man har satt och vad de olika sektionerna kostar.
Den transparensen tror jag hjälper till att inte bara få alla känna sig mer delaktiga, utan den bygger också upp en enorm trygghet hos alla oss som jobbar här.