Man bidrar till något stort

– Jag skulle kunna skriva flera A4 om vad Gnosjö Automatsvarvning gjort för mig.
Dom bryr sig verkligen om personalen. Vill man till exempel utvecklas och utbilda sig får man stöttning av ledningen att göra det.

Jennifer Tran är hydromatoperatör och på väg att bli maskinställare. Som ställare justerar och kalibrerar man svarven. Hon kom till Sverige från Vietnam år 2015. Eftersom hon jobbat med maskiner och gillade det, sökte hon jobbet på Gnosjö Automatsvarvning när det annonserades. Och hon fick det. I april 2019 började hon.

– När jag började roterade jag runt och fick vara en vecka eller två vid olika svarvar. På så vis plockade jag på mig kunskap bit för bit från olika människor. Efter sex månader kände jag mig tillräckligt självständig att svarva på egen hand.

Jennifer återkommer till vilket fantastiskt stöd hon fått från alla. Både vad det gäller jobb, språk och utbildning, men även på det privata planet.

– Eftersom jag pendlar har jag kunnat anpassa mina arbetstider för att kunna hämta barn.

– Och sen fick du ju jobba på lagret istället för vid svarven när du var gravid. Så du slapp den höga bullernivån.

David Nuan, som påminner Jennifer om arbetsbytet, har varit på Gnosjö Automatsvarvning sedan oktober 2020. Även han är hydromatoperatör. David håller med Jennifer i det hon säger om arbetskompisar, ledning och företag.

– Det är högt i tak. Man behöver inte tassa på tårna. Alla pratar med alla och det finns en lyhördhet i företaget jag inte mött någon annanstans. Det finns inget vi och dom.

När David började hade han aldrig stått vid en svarv. Men det fanns en tydlig utbildningsplan för honom. Jimmy Emanuelsson som är arbetsledare för hydromat och Elvira Zahirovic som är kompetensutvecklare, hade tillsammans gjort en plan för Davids första sex månader. David fick en mentor som utbildade och följde honom under ett halvår.

– Jag lärde mig ett moment i taget och sedan plockade vi på nya delar steg för steg. Vi hade möte varje vecka för att stämma av hur det gick. Det gav både mig och företaget möjlighet att känna om vi passade för varandra. Och det gjorde vi.

Både Jennifer och David menar att hållbarhet finns som ett DNA hos alla som arbetar i företaget. Man använder exempelvis verktyg så länge man kan utan att för den sakens skull riskera kvaliteten i produktion och för slutprodukt. De känner en lojalitet mot Gnosjö Automatsvarvning, man vill göra allt så bra och hållbart som möjligt. David berättar om när han börjat ställa hydromaten själv och upptäckte att han kunde koppla ur de enheter i svarven som inte användes för tillfället. Det var bara att dra ur sladden för att spara el.

– När man vet hur allt hänger ihop är det mycket enklare att ta egna initiativ. Man vill spara. Det känns nästan som att Gnosjö är mitt företag också.

– Precis, säger Jennifer och fortsätter: Jag vill bli en duktig ställare och bidra till den stora bilden av en teknisk industri. Det är kanske något litet jag tillverkar men det bidrar till något stort.