BNB

Mitt val att jobba i industrin

Hur kommer det sig att jag valde att ta en anställning i industrin egentligen? För mig var det enkelt. Jag blev upphittad av en arbetsgivare som saknade någon med min profil. En ung person med en teknisk utbildning som tycker om att skriva och som kan vara med och visa bredden i branschen. Och på just de parametrarna satte jag min fot på Gnosjö Automatsvarvning i augusti 2019, två månader efter att jag tagit studenten.

Jag trodde länge att jag skulle bli ingenjör. Varför? För att det var förväntningarna på någon som läste teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap. Men redan innan mitt sista år på gymnasiet hade jag bestämt mig. Jag skulle inte bli ingenjör och jag skulle inte plugga på universitetet heller. Om det var ett medvetet val eller en ren protest vet jag inte riktigt. Men jag vet att jag aldrig skulle fått samma möjligheter som jag fått idag om jag bara köpte människors förväntningar, hoppade på hela universitetståget och bestämde mig för vad jag skulle bli direkt.

Jag gjorde däremot ett medvetet val när jag tackade ja till Gnosjö Automatsvarvning. Jag visste att jag ville vara med och förändra bilden av industrin och låta fler hitta sin plats i branschen. Det började jag jobba för redan under mitt sista år på gymnasiet. Hela mitt gymnasiearbete utgick nämligen ifrån en enkel frågeställning; Varför väljer inte fler unga industrin? Och det låg ganska nära hjärtat att undersöka just det eftersom Gnosjöregionen är full av spännande industrijobb. Så när jag väl började jobba i industrin ville jag vara med och sätta branschen på kartan samtidigt som jag ville vara beviset på att industrin är så mycket mer än vad många tror.

Jag gjorde ett smart val när jag valde industrin som arbetsplats. Jag har fått enorma möjligheter att utvecklas både i min tekniska kunskap och i min kommunikation. Det är inte alltid helt enkelt att kommunicera rättvist kring en bransch som dras med en mängd orättvisor. Industrin är fortfarande svartlistad hos många arbetstagare och den dras med rykten från förr. För mig är industrin en ren, spännande och framåtlutad arbetsplats där alla kan få plats. Och att få möjligheten att kommunicera det är fantastiskt. Extra kul är det när människor, unga som gamla, berättar att det jag kommunicerar har fått dem att tänka till eller göra annorlunda. I det stora arbetet är jag bara en pytteliten kugge, precis som du, men tillsammans kan vi vara med och förändra branschens framtid.

Jag gjorde ett avgörande val när jag bestämde mig för att bli kommunikatör på en industri. Sedan start har min målsättning varit att fler, främst unga, ska se industrin som ett alternativ. Och jag glömmer aldrig när jag träffade en ung tjej som stod och vägde inför sitt gymnasieval. Hon precis som jag tyckte om kommunikation men kände inte att samhällsvetenskapsprogrammet var hennes grej. Hon var sugen på teknikprogrammet men ville varken bli fysiker, ingenjör eller produktionsledare. När jag berättade för henne om min anställning ville hon ha mitt jobb. Utan att tveka kunde hon tänka sig att bli en medarbetare i industrin. Det gav mig ett lyckorus för det är precis av den anledningen jag tackade ja till min tjänst 2019.

Om jag bara kan få någon mer än mig själv att våga välja industrin som arbetsplats är jag mer än nöjd. Det finns fantastiskt stora möjligheter att utvecklas och vara med och driva Sverige framåt. Jag är stolt över att vara en del av den svenska industrin och det hoppas jag att du också ska vara. Så låt oss bli bättre på att berätta om branschen och alla möjligheter den medför.

~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!

Läs fler blogginlägg på Brave New Business

Teknik = ingenjör?

Jag utmanar dig att våga skryta!

Teknik, industri och design – den ultimata trion

Industrin är ingenting för mig!

Brave New Business