BNB

Personlig kamp mot hudproblem resulterar i innovativa handskar

Huden är vårt största organ, och de som har erfarenhet av hudproblem vet hur det är: Klåda, svårigheter att sova och dyra läkarbesök bland annat. Svenska företaget DRYE grundades som ett svar på just torra och spruckna händer. De skapar innerhandskar med en unik materialkombination för allt ifrån frisörer och hockeyspelare till industriarbetare. Brave New Business tog ett snack med en av grundarna, Wilhelm Bäckström, på Elmia Subcontractor.

Hur kommer man på en idé om just innerhandskar?  
– Jag har lidit av hudproblem sedan barnsben. Det har drivit mig till ett maniskt sökande efter lösningar, vilket innebär att jag dagligen har genomgått trial and error för att leva ett drägligt liv. Jag har testat allt från olika typer av kost, kosttillskott, klädval och tvättmedel för att minimera klåda och extrem torrhet. Något som har varit både kostsamt och tidskrävande. En dag när jag diskade insåg jag att diskhandskar i princip sett ut på samma sätt i över 50 år, och det är egentligen ingen som gillar att använda dem. De sitter dåligt, luktar illa och händerna blir svettiga. Det fick mig att se ett tydligt samband mellan torra händer och nötningen av gummi och handsvett.

Kan man inte lösa det problemet med bomullshandskar då?
– Nja, bomull är bara en absorbent. Det innebär att när du börjar svettas blir bomullen blöt och därmed också huden. Något man vill undvika för att inte förvärra redan torra och spruckna händer.

Hur funkar materialet i DRYE?
– Textilen är tillverkad till 40 procent av ett absorberande material och till 60 procent av ett transporterande material. Något som tog oss flera år att utveckla. Det absorberande lagret tar upp svett från huden som transporteras bort på ovansidan av textilen. Resultatet blir en ny materialkombination för att leverera maximal fukttransport, vilket är nödvändigt för att skydda huden.

På vilket sätt är DRYE mer hållbart än bomullshandskar?
– Handskarna består av återvunnen polypropylen och Tencel. Polypropylen är en termoplast som kan återvinnas, och om den används i återvunnen form kan den vara ett mer hållbart val än jungfrulig plast. Tencel är en varumärkesbeteckning för lyocell, som är en träfiber. Lyocell är biologiskt nedbrytbart och kan vara ett mer miljövänligt alternativ till konventionella textilmaterial. Handskarna kan dessutom tvättas och användas om och om igen, vilket i längden såklart blir mer hållbart än engångshandskar.

Vad är nästa steg? 
– Vi har precis inlett ett avtal med en av världens största biltillverkare vilket känns väldigt kul! Här är vår huvudsakliga målgrupp elbilsmekaniker som tillbringar hela dagarna med händerna i gummihandskar. Handskarna kommer även att finnas på apotek runtom i Sverige inom kort, så håll utkik…

Brave New Business