Nyheter

Svensk industri bryr sig om hållbarhet

I Gnosjö Automatsvarvnings senaste kundundersökning framkom vikten av hållbarhet på industriföretag.

– För oss är det inget nytt att inkludera hållbarhet i allt vi gör, det har vi gjort i 44 år, men det känns kul och framförallt viktigt att det tas på så stort allvar inom vår bransch, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

På Gnosjö Automatsvarvning har hållbarhetsarbetet alltid varit en självklarhet och något som fötts ur sunt förnuft. Om hög kvalitet är bättre för kunder, miljö och verksamhet finns det ingen anledning att tillverka produkter som måste bytas ut. Eller om skäroljan kan säkras i ett slutet system som även ger golvvärme i matsalen är det ju bara dumt att inte göra det.

– Hållbarhet kanske kan kännas lite uttjatat men det är ju själva målet som är viktigt. Det spelar ingen roll vad det vi gör kallas. Så länge vi vet varför vi gör det och vårt förhållningssätt är positivt för kunder, samhälle och miljö så är vi nöjda, förklarar Linda.

Företagets grundare, och Lindas far, Olle Fransson är en av alla drivkrafter för deras hållbarhetsarbete. Enligt honom görs förbättringar ofta genom att våga ifrågasätta invanda mönster, vilket har blivit en del av företagskulturen.

– Vi ifrågasatte till exempel varför mässingsstängerna vi använde var 12 mm i diameter, istället för de nödvändiga 11,5 mm. Det fanns ingen direkt anledning till det så vi minskade stängerna med 0,5 mm och sparar idag hundratals kilo mässing, berättar Linda.

Strävan efter att alltid vilja förbättra, och passionen för hållbarhet, har lett till många bra förändringar på företaget. Som den gången när 3 fristående konsulter röstade ner idén om bergvärme, och Gnosjö Automatsvarvning bestämde sig för att ta saken i egna händer. På 4 år var investeringen betald istället för 20 år som experterna trodde.

De har även investerat i vindkraft som snurrar in 300 MWh till dem varje år.

– Det är inte det att vi är snåla, även om det småländska tänket såklart sitter i ryggraden, men när det finns nästintill ren och gratis energi runtomkring oss är det bättre att lägga pengarna på effektivare produktion. Det gynnar både våra kunder, miljön och oss, avslutar Linda.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Press