Svensk industri investerar miljonbelopp i solceller

Gnosjö Automatsvarvning utanför fabrik

– All el som vi förbrukar kommer från sol-, vind- och vattenkraft. För 1,5 år sedan installerade vi 102 solcellspaneler på vårt tak och till våren kommer vi att fylla ytterligare 2000 kvadratmeter.

Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning, är glad över att kunna nå ännu en milstolpe i företagets hållbarhetsarbete.

– Med 2000 kvm solcellspaneler som årligen producerar 300 000 kWh el täcker vi en tredjedel av vårt effektbehov vilket motsvarar cirka 10 % av vårt årsbehov, säger Linda.

Fördelarna med solceller är många. De kanske mest självklara är att det är närproducerat och att energin är ren ur en miljösynpunkt. Men här finns även pengar att tjäna. Enligt företagets grundare, och Lindas far Olle Fransson, är detta en mycket smartare investering än att sätta pengarna på ett sparkonto.

– Det här är så pass lönsamt att vi hade byggt det även utan det statliga bidraget. Vi har en pay off-kalkyl på 10 år, baserat på dagens elpris, och livslängden är beräknad på cirka 30 år vilket ger en väldigt bra ekonomisk avkastning, berättar Olle.

En investering han tror kan vara lönsam för fler tillverkningsindustrier. Men för att se det lönsamma måste man tänka långsiktigt, något han tror många fortfarande har svårt för.

– En solcellsinstallation på 10–15 000kr per kW kan låta som en orimlig investering. Men en fläkt med en effekt på 1kW som står och snurrar året runt kostar cirka 9000kr om året. Det betyder att den investeringen är betald på drygt ett år, säger Olle.

Företaget jobbar även aktivt med att sänka sitt energibehov vilket är en utmaning i en tillverkningsindustri där den största energiboven är maskinerna. På Gnosjö Automatsvarvning är hälften av maskinparken hydrauldriven och nästa investering blir därför frekvensstyrda hydraulaggregat.

– Det som sparar mest energi är naturligtvis att stänga av maskinerna, men eftersom vi delvis kör obemannat är många igång även när vi inte är här. Med en frekvensomvandlare kan vi sänka elförbrukningen från 4kW per maskin till närmre 0.4kW. Det kommer att göra stor skillnad på sikt, avslutar Linda.

För mer information kontakta:

Linda Fransson
Vd, Gnosjö Automatsvarvning, linda@svarvning.nu, 0370 33 32 51
Olle Fransson
Grundare och teknikansvarig, Gnosjö Automatsvarvning, olle@svarvning.nu, 0370 33 32 53

Om Gnosjö Automatsvarvning

Gnosjö Automatsvarvning har ett 60-tal medarbetare och är sedan 1974 specialiserade på svarvning av komplexa detaljer i stora serier med krav på högsta precision. I deras maskinpark ingår rundbordsautomater, flerspindliga och CNC-svarvar. Våren 2018 lanserade de ett treårigt projekt för att belysa innovationsfrågor och ta ansvar för att driva dessa framåt. Satsningen bygger på ett helhetstänk med såväl intern processutveckling som extern kundutveckling, och online-plattformen Brave New Business där de lyfter modiga satsningar, innovativa lösningar och nyskapande affärer i näringslivet.