BNB

Teknik, industri och design – den ultimata trion

Teknik, industri och design är branscher som är som gjorda för varandra. Även om vi önskar att alla skulle vilja göra karriär i industrin ska vi inte bli oroliga när någon väljer en karriär inom design eller teknik. Nej, det kan till och med vara bra. För industrin är högst beroende av att det finns både skickliga tekniker och säkra designers.

Vi pratar ofta om hur industrin skriker efter kompetens vilket är helt och hållet sanning. Det saknas enormt mycket kompetens på våra industrier och vi behöver fler stjärnor om vi ska vara konkurrenskraftiga även i framtiden. Vad vi däremot glömmer bort är att människor som jobbar med både teknik och design på ett vis är nyckeln till mycket av det som sker i industrin. Utan tekniker som kan automation, IT och smarta lösningar skulle industrin stanna. Likadant är vi i behov av industridesigners som ritar och tar fram produkter och koncept som vi i industrisektorn sedan kan tillverka.

Därför vill jag påstå att alla tre branscher är mer eller mindre beroende av varandra och kan inte ställas ensamma. Visst finns det industrier som tillverkar sina egna produkter, men sällan utan en intern designer. På samma sätt finns det tekniker som jobbar på konsultbolag, men deras uppdrag kommer nog inte allt för sällan från just industrin.

När jag pratar med människor, unga som gamla, brukar jag trycka på just det. Att vi är tre olika branscher som är helt beroende av varandra. Utan operatörer finns det ingen som kan tillverka det designers ritar, eller tillämpa det teknikerna räknar ut. Och utan designen finns det inget för operatören att tillverka, och då finns det inte heller något behov av de system som teknikern levererar. Slutligen behövs också tekniker för att operatören ska kunna tillverka något enligt designerns ritning, och designern kunna göra verklighet av sina koncept och produkter. Krångligt? Egentligen inte alls – alla tre branscher behövs!

Så behöver vi vara livrädda för att ”förlora” en kandidat till en annan bransch som teknik eller design? Nja, snarare tvärtom. Jag tycker vi borde bli bättre på att uppmuntra människor till att välja den bransch som de själva känner sig mest bekväma i, och samtidigt vara tydliga med det samarbete som dagligen sker dessa tre enheter emellan. Givetvis behöver vi kompetens i industrin och vi jobbar stenhårt för att fler ska hitta till, och vilja jobba i, vår bransch. Men samtidigt är vi fullkomligt beroende av att det finns kompetens inom våra två kanske största samarbetsbranscher.

Jag tror att om vi kunde få designers och tekniker att förstå var deras ritningar och system hamnar så skulle fler också förstå vad industrin har att erbjuda. Kanske skulle vägen till vår bransch inte heller kännas lika lång om förståelsen fanns för vad vi faktiskt pysslar med. Vi kanske helt enkelt borde börja med att visa hur en dag som operatör kan se ut, eller hur viktigt det är att ritningen är gjord på rätt sätt för att den ska gå att tillverka i maskinen.

Lika duktiga som jag tycker att vi ska vara på att visa vad vår bransch har att erbjuda tycker jag också att vi ska vara orädda för att förlora en kandidat till någon av våra samarbetsbranscher. Jag tror att framtidens arbetsmönster kommer se helt annorlunda ut mot vad det har gjort de senaste decennierna. Jag tror det kommer handla minst lika mycket om människor som byter mellan branscher som de som väljer en bransch och stannar där resten av sina arbetsamma år.

Och ur den nya livsstilen tror jag att vi inom industrin kan dra enormt många fördelar. För tänk om vi kan frälsa någon som inte alls valde industrin från början?

~ Industrihälsningar från Elin.
Jag heter Elin Elmersson och är industri- och teknikkommunikatör på tillverkningsindustrin Gnosjö Automatsvarvning. Jag är också industribloggare på Brave New Business. Häng med!

Läs fler blogginlägg på Brave New Business

Mitt val att jobba i industrin

Teknik = ingenjör?

Jag utmanar dig att våga skryta!

Industrin är ingenting för mig!

Brave New Business