BNB

Världens högsta vindkraftverk – 150 meter i trä

Monteringspersonal med utsikt över Skaraslätten. Foto: Modvion.

Utanför Skara pågår nu slutkonstruktionen och monteringen av Wind of Change – det som kommer bli världens högsta vindkraftverk av trä. Tornet är skapat av 28 olika moduler, i sju sektioner som ska sättas ihop. Totalt är Wind of Change 150 ­meter efter att rotorblad och generator är på plats. 

Skaparna av vindkraftverket är Göteborgsföretaget Modvion, som konstruerar och monterar installationen åt kunden Varberg energi. Under vintern 2023 beräknas Wind of Change vara på plats och redo för snurr. 

Tornet är tillverkat av limträ och gran. Och att det är tillverkat av just trä innebär många fler fördelar än det självklara; att materialet är mer miljövänligt än andra alternativ. Det innebär bland annat ett 100 procent lägre klimatutsläpp under transport än ett ”vanligt” vindkraftverk som är byggt av stål. Ett material som trä är dessutom lättare än stål, vilket betyder mindre vikt på transportfordonet, samtidigt som tornet dessutom går att plocka isär och ihop tack vare modulerna och sektionerna. 

Monteringspersonal med utsikt över Skaraslätten. Foto: Paul Wennerholm.
Trätornet från insidan. Foto: Modvion.

Vindkraftverket kommer vara utrustat med en V90-2,0 MW vindturbin från Vestas, den globalt ledande tillverkaren av vindkraft. Installationen av tornet påvisar Modvions unika teknologi inom förnybar energi och material i kommersiellt syfte för första gången. Det ger möjlighet att i framtiden kunna utvinna vindkraft på ett än mer hållbart sätt – ända från starten av byggandet på vindkraftverken. Den banar även väg för en mer grön industri framöver. Hållbarheten i materialet blir spännande att följa och förhoppnings ser vi fler Wind of Changes på vindkraftsfälten framöver. 

Brave New Business