BNB

Världens största plastdammsugare ska minska plast i haven med 90 %

För 10 år sedan grundade den unga holländska visionären Boyan Slat, då enbart 18 år gammal, The Ocean Cleanup. Redan då väckte hans vision om att skapa världens största plastdammsugare stor uppmärksamhet. Efter år av dedikerat arbete har organisationen nu utvecklat tekniken för att fånga upp plast i floder innan den når haven, och ta bort den som redan finns där. Målet är att sätta sig själva i konkurs när haven är rena.

Det finns i dagsläget mer än 150 miljoner ton plast i haven, och varje år tillkommer det uppskattningsvis 11 miljoner ton. Det är en ökning som motsvarar mer än en full lastbil per minut.

2018 skrev vi om holländska Boyan Slat som skapat världens största plastdammsugare – lång som en fotbollsplan – när han grundade The Ocean Cleanup 2013, då enbart 18 år gammal. Enligt deras beräkningar då skulle det ta 80 000 år att få bort all plast. Men efter många år av forskning, utveckling och testande har The Ocean Cleanup nu tekniken för att fånga upp plast i floder innan den ens når haven. Och tekniken för att ta bort plasten som redan finns där.

Du måste acceptera cookies för inställningar och statistik för att kunna se detta innehåll.

Enligt en Tweet från grundaren Boyan Slat den 10 juli i år har de städat upp sammanlagt 2 500 ton plast ur Stilla Havet. Men utvecklingen av det lilla systemet fortsätter med målet att år 2040 ha minskat 90 % av all flytande havsplast runtom i världen. Organisationen hoppas på att nå målet och med det sätta sig själva i konkurs.

Plasten som de får in förs tillbaka till land för återvinning, och organisationen har bland annat gjort en egen produkt – The Ocean Cleanup Sunglasses – för att möjliggöra en liten inkomst som kan återinvesteras i organisationen. Framöver tänker de dock inte göra egna produkter utan i stället samarbeta med företag som kan använda havsplasten i sin produktion.

The Ocean Cleanup team består idag av 120 ingenjörer, forskare, beräkningsmodellerare och andra stödjande roller som dagligen arbetar med att utveckla fler och större system, eller ”dammsugare”, för att nå målet om plastfria hav.

Brave New Business