FoU

VR-tekniken som effektiviserar produktionen – och säkrar framtidens medarbetare

Du måste acceptera cookies för inställningar och statistik för att kunna se detta innehåll.

För att testa nya produktionsmoment och på sikt effektivisera vår legotillverkning har vi utvecklat en simulator av en multispindelsvarv i virtual reality (VR). På DreamHack Summer 2019 på Elmia i Jönköping presenterade vi simulatorn för första gången i form av ett VR-spel, delvis med syfte att väcka intresse för en karriär inom industrin hos eventets unga besökare.

 

I vår monter ”Dreamjobber by Gnosjö Automatsvarvning” kunde potentiella framtida kollegor känna på hur vardagen för operatör i en modern industri fungerar och samtidigt försöka slå high-score i spelet.

Framtidssäkra med framtidens tillverkning
Hejaropen över att en industriaktör som Gnosjö Automatsvarvning var med på DreamHack var många. Från vårt håll såg vi medverkan som ett bevis på vårt engagemang i att väcka ungt intresse för en industri som ibland utmanas av fördomar om att vara omodern.

– Att kunna attrahera och utbilda framtida operatörer och ställare med avancerade VR-simulatorer ökar möjligheterna för oss som tillverkande företag att nå ut till nya kollegor. På det sättet kan vi säkra återväxten av intresserade och nyfikna medarbetare, förklarar Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

– En inte alldeles enkel uppgift då det finns förutfattade meningar kring industrin, understryker hon.

Digitala verktyg för en framsynt industri
– Förmodligen kommer vi att se en stor ökning av digitala verktyg inom industrin. Att kunna öva i VR är mycket effektivt och många dörrar kommer att öppnas för de som har förstått nyttan tidigt, säger utvecklarna Björn Syse och Robert Södergren.

Tillsammans med oss på Gnosjö Automatsvarvning har de designat och utvecklat VR-simulatorn som testades av upp till 500 besökare på DreamHack.

Utbildning och kompetens alltid i fokus
På Gnosjö Automatsvarvning ser vi fram emot att testa fler maskiner och verktyg i VR-miljöer. Teknologin har stor potential att bli ett viktigt utbildningsverktyg för industrin.

– Vi utforskar alltid möjligheterna som finns i att utbilda våra medarbetare. VR är bara en av teknikerna som vi använder oss av, säger Linda Fransson.

Nyheter